Program hösten 2013

Torsdag 19 september

Utflykt till Dalarö med båtrundtur i skärgården, lunch och guidad rundvandring.

Dalarö, en gång en mycket viktig hamn, tull- och lotsplats på vägen mot huvudstaden. Senare blev den en av de första orterna med ''sommarnöjen'', där välbeställda stadsbor hyrde in sig hos lokalbefolkningen, som då själva flyttade ut till uthusen under sommaren. Den vackra skärgårdsnaturen, vattnet och ljuset gjorde att flera av våra stora konstnärer på detta sätt tillbringade sommaren på Dalarö, t ex Anders Zorn, Ernst Josephson, Richard Berg m fl.

Nu i september har ett visst lugn lägrat sig över samhället, så vi kan strosa runt och titta utan behöva trängas med alla bil- och båtburna turister, som fyller orten under sommarmånaderna.

Vi åker denna gång inte med abonnerad buss, eftersom Dalarö lätt nås med SL-buss (zon B). Vi träffas vid bussterminalen i Handen, hållplats H, för att ta buss 839 kl 10.09. Anslutande pendeltåg går från Stockholms Central kl 9.34 och ankommer Handen 10.00.

Vid ankomsten till Dalarö får vi först kaffe med dopp och en första introduktion i det gamla Tullhuset nära hamnen. Vi går sedan ombord på en båt som under ca en timme gör en rundtur bland öarna i Dalarös närhet. Vi får beskåda Dalarö Skans, Ornö, Kymmendö (där August Strindberg tillbringade många somrar och som blev bakgrundmiljön till Hemsöborna), Genböte (ön där Anders Zorn började måla sina välkända motiv med badande kvinnor) m.m.

Efter båtturen äter vi lunch på en restaurang i hamnen. Vi får sedan en kortare historisk rundvandring i de nedre delarna av Dalarö (lättgånget!) och får bl.a. se kyrkan och Anders Franzéns lilla museum, med en dykarklocka i äldre modell som prövades vid bärgningen av kanoner från Wasa. Denna är skänkt av KTH och är numera kulturminnesskyddad. Vattnen utanför Dalarö är fullt av spännande vrak som vi får höra mer om under båtturen.

Efter rundvandringen kan den som vill och orkar fortsätta promenaden till de mer backiga delarna av Dalarö och kanske beundra utsikten uppifrån Lotsberget. Den som vill ta det lugnare kan strosa längs huvudgatan innan vi tar SL-bussen tillbaka till Handen. Valfri hemfärd, bussen går en gång i timmen.

Kostnad för medlemmar 300 kronor, för medföljande 400 kr. Anmälan antingen per mail till info@kthseniorer.se eller per telefon till Agneta Wallers, 08-647 16 04 senast tisdagen den 10 september. Meddela då också ev. matallergier. Vänligen sätt in betalningen samtidigt på KTH-Seniorers Plusgiro 29 76 30-6.

Onsdag 16 oktober kl. 13.00

Henriksdal Reningsverk, Värmdövägen 23

Henriksdals reningsverk är ett av Sveriges största avloppsreningsverk och är till största delen insprängt i berg. Verket omfattar cirka 300 000 m² och har cirka 18 km tunnlar. Reningsverket invigdes 1941. När verket byggdes ut 1953 fördubblades kapaciteten. Sedan dess har det byggts ut i etapper med bland annat kemisk och biologisk rening. Under 1990-talet gjordes den senaste utbyggnaden. Detta för att förbättra kväve- och fosforreningen. Guidad visning med Mikael Lind från Stockholm Vatten. Ingen avgift.

Ta T-bana till Slussen. Snabbast är sedan Saltsjöbanan kl 12.40 till Henriksdal, 3 minuter, annars vilken som helst av Nacka-bussarna från hållplatserna K-Z, se avgångstablå ''Nacka''. Avstigning Henriksdal (eller med buss 402 Henriksdals-viadukten). Kontrollera med chauffören att bussen stannar i Henriksdal, bussarna från hållplatserna A-F gör det ej!

Anmälan till info@kthseniorer.se eller till Lena Beronius Abramson, tel 070-215 28 94, senast den 7 oktober.

Tisdag 19 november kl. 14.00

Sickla - En industrihistorisk resa ovan och under jord, Stockholms läns museum Sickla industriväg 5A (Järnvägsg. 23 / Hesselmans torg)

OBS! Besöket inställt på grund av för få anmälningar.

Onsdag 11 december 16.30

KTH-Seniorers traditionella julfest på Hyllan, restaurang Q (fd Quantum),Osquldas väg 4, se inbjudan.